Wat betekenen de verschillende kentekens?

Wat betekenen de verschillende kentekens?

Vraagt u zich ook wel eens af wat de betekenis van alle verschillende soorten kentekenplaten binnen Nederland zijn? Wij hebben ze voor u op een rijtje gezet. Tevens is het belangrijk om te weten welke verzekeringsplicht er is. Ook dat lichten we toe.

 • Traditionele gele plaat: de gele kentekenplaat is bedoeld voor personenauto’s, bedrijfswagens en aanhangwagens met een maximaal toegestane massa vanaf 750 kg.
 • Exportkenteken: bedoeld om een voertuig uit te voeren naar het buitenland. Dit kenteken bestaat uit het export kentekenbewijs (kentekencard + deel II) en twee witte exportkentekenplaten met daarop de kentekenserie van het oude Nederlandse kenteken. Het exportkenteken is 14 dagen geldig.
 • Eendagskenteken: dit is een Nederlands kenteken dat geldig is voor één dag. Het doel van dit kenteken is om een geïmporteerd voertuig, waarvoor nog geen Nederlands kenteken is afgegeven, de mogelijkheid te bieden om naar een RDW-keuringsstation te kunnen rijden.
 • AA-kentekenplaat: bestemd voor motorrijtuigen van leden van ons koninklijk huis.
 • Taxi-kentekenplaat: sinds 1 december 2000 is het voor taxi’s verplicht om een blauwe kentekenplaat met zwarte letters te voeren.
 • Handelaarskenteken of groene kentekenplaat (HA,FH of HF): voor autobedrijven om met voertuigen uit de bedrijfsvoorraad, voertuigen die het bedrijf bewerkt of herstelt, of voertuigen die geen kenteken hebben, te rijden (bijvoorbeeld voor een proefrit).
 • CD-kentekenplaat: voorbehouden aan buitenlandse diplomaten en leden van internationale organisaties. CD staat in dit geval ook voor ‘Corps Diplomatique’. Rechters en medewerkers van het Internationale Gerechtshof rijden met een soortgelijke kentekenplaat waarbij het kenteken de lettercombinatie ‘CDJ’ bevat.
 • BN/GN kentekenplaat: buitenlands personeel van ambassades, consulaten en internationale organisaties die niet beschikken over een diplomatieke status, rijden in Nederland met een kenteken dat bestaat uit de lettercombinatie ‘BN’ of ‘GN’, gevolgd door vier cijfers. 
 • GV-kentekenplaat: het GV-kenteken (ook wel grensverkeer) is bestemd voor motorrijtuigen met een beperkte maximumsnelheid die in grensgebieden worden gebruikt. Dit zijn voertuigen die in Nederland geen kenteken hoeven te hebben, maar in het buitenland wel, zoals landbouwvoertuigen en bosbouwtrekkers. 
 • M.M.B.S.: een Motorrijtuig Met Beperkte Snelheid is oorspronkelijk bestemd als land- en bosbouwvoertuig. Een M.M.B.S. heeft geen kenteken, maar is wel verplicht een afgeknotte driehoek te dragen. 
 • ZZ-kentekenplaat: voor voertuigen waarvan de inrichting, de afmetingen of het gewicht niet voldoen aan de regels in de Wegenverkeerswet. Dit zijn bijvoorbeeld  buitengewoon hoge, brede, lange, zware bedrijfsvoertuigen voor bijzondere transporten of zware kraanwagens.


Verzekeringsplicht
Ongeacht het kenteken moet een motorvoertuig verplicht verzekerd zijn. Meestal is dit minimaal een WA-dekking. Bij een ongeluk waarbij een motorvoertuig met een bijzonder kenteken betrokken is, kan de verzekeraar van dit kenteken aansprakelijk gesteld worden. Net als bij een regulier kenteken. Is de dader onbekend of is het schadeveroorzakende voertuig onverzekerd? Dan kan onder bepaalde voorwaarden het Waarborgfonds ingeschakeld worden.

Heeft u vragen over de verzekering van uw motorvoertuig?
Neem dan contact op met onze verzekeringsspecialisten. Zij kunnen u er alles over vertellen en indien gewenst een passende polis aanbieden. Dit zijn de contactgegevens: 088 - 8810200 of verzekering@dutei.nl.

 

Bron gegevens kentekenplaten: AMweb.nl.


<< terug naar alle nieuwsberichten